Filé z lososa na pomarančoch

Filé z lososa na pomarančoch
Prísady
  • 0.8 kg chladeného lososa
  • 1 čl mletý zázvor
  • 1 čl trstinový cukor
  • 2 PL masla
  • čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej
  • 2 ks pomaranče
Postup

Filety z lososa ochutíme soľou a čiernym korením. Opekáme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja najskôr kožou nadol. Môžeme ho pritlačiť obracačkou, aby sa koža opiekla rovnomerne.

Olúpeme kôru z pomarančov, rozdelíme ich na mesiačiky (z ktorých odstránime šupky), ktoré dáme do misky. Šťavu zo zvyšku pomarančov vytlačíme kú kúskom pomarančov do misky.

Keď je koža lososa chrumkavá, otočíme ho a pridáme nadrobno nasekaný zázvor a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, pridáme kúsky z pomaranča a pomarančovú šťavu.

Chvíľu povaríme na miernom ohni. Na záver pridáme maslo a počkáme, kým sa rozpustí.

Podávame s opečenými zemiačikmi a lístkami rukoly, ktoré zľahka posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a niekoľkými kvapkami olivového oleja.