- 0.8 kg chladeného lososa
- 1 čl mletý zázvor
- 1 čl trstinový cukor
- 2 PL masla
- čierne korenie
- soľ
- olivový olej
- 2 ks pomaranče
Filety z lososa ochutíme soľou a čiernym korením. Opekáme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja najskôr kožou nadol. Môžeme ho pritlačiť obracačkou, aby sa koža opiekla rovnomerne.
Olúpeme kôru z pomarančov, rozdelíme ich na mesiačiky (z ktorých odstránime šupky), ktoré dáme do misky. Šťavu zo zvyšku pomarančov vytlačíme kú kúskom pomarančov do misky.
Keď je koža lososa chrumkavá, otočíme ho a pridáme nadrobno nasekaný zázvor a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, pridáme kúsky z pomaranča a pomarančovú šťavu.
Chvíľu povaríme na miernom ohni. Na záver pridáme maslo a počkáme, kým sa rozpustí.
Podávame s opečenými zemiačikmi a lístkami rukoly, ktoré zľahka posolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou a niekoľkými kvapkami olivového oleja.