Fazuľová polievka s údeným

Fazuľová polievka s údeným
Prísady
  • 200 g údené rebro
  • 2 ks domáca klobása
  • 50 g oravská slanina
  • 250 g fazuľa
  • 2 ks mrkva
  • 1 ks petržlen
  • 0,5 ks zeler
  • 1 ks cibuľa
  • 4 strúčiky cesnak
  • 3 ks zemiaky
  • 1 PL hladká múka na zahustenie
  • 1 PL bravčová masť
  • 3 ks bobkový list
  • 1 čl mleté čierne korenie
  • 1 čl mletá sladká paprika
  • 1 čl drvený majorán
  • soľ
  • čerstvá petržlenová vňať
  • ligurčeková vňať
Postup

Fazuľu necháme cez noc odležať vo vode. Ráno ju prepláchneme a dáme do väčšieho hrnca aj s údeným rebrom, klobásou a slaninou. Cibuľu so šupkou opláchneme a pridáme do hrnca v celku. Polievku zatiaľ nesolíme. Prihodáme do hrnca bobkové listy a zalejeme studenou vodou. Varíme cca 45 minút.

Zeleninu očistíme, umyjeme a a nakrájame na kocky. Po 45 minútach ju pridáme do hrnca a varíme ešte cca 20 minút.

Potom celú cibuľu, slaninu, klobásu a rebrá z hrnca vyberieme a odložíme nabok.

V malom hrnci si pripravíme zápražku s mletou červenou paprikou. Hotovú zápražku pridáme k polievke a varíme ďalších 15 minút.

Do hrnca pridáme roztlačený cesnak, čerstvý, alebo sušený ligurček, petržlenovú vňať a drvenú majoránku.

Nakoniec nakrájame uvarenú klobásu , slaninu na menšie kúsky, oberieme mäso z rebra a vrátime späť do polievky.

Podávame s čerstvým chlebom.