- 200 g údené rebro
- 2 ks domáca klobása
- 50 g oravská slanina
- 250 g fazuľa
- 2 ks mrkva
- 1 ks petržlen
- 0,5 ks zeler
- 1 ks cibuľa
- 4 strúčiky cesnak
- 3 ks zemiaky
- 1 PL hladká múka na zahustenie
- 1 PL bravčová masť
- 3 ks bobkový list
- 1 čl mleté čierne korenie
- 1 čl mletá sladká paprika
- 1 čl drvený majorán
- soľ
- čerstvá petržlenová vňať
- ligurčeková vňať
Fazuľu necháme cez noc odležať vo vode. Ráno ju prepláchneme a dáme do väčšieho hrnca aj s údeným rebrom, klobásou a slaninou. Cibuľu so šupkou opláchneme a pridáme do hrnca v celku. Polievku zatiaľ nesolíme. Prihodáme do hrnca bobkové listy a zalejeme studenou vodou. Varíme cca 45 minút.
Zeleninu očistíme, umyjeme a a nakrájame na kocky. Po 45 minútach ju pridáme do hrnca a varíme ešte cca 20 minút.
Potom celú cibuľu, slaninu, klobásu a rebrá z hrnca vyberieme a odložíme nabok.
V malom hrnci si pripravíme zápražku s mletou červenou paprikou. Hotovú zápražku pridáme k polievke a varíme ďalších 15 minút.
Do hrnca pridáme roztlačený cesnak, čerstvý, alebo sušený ligurček, petržlenovú vňať a drvenú majoránku.
Nakoniec nakrájame uvarenú klobásu , slaninu na menšie kúsky, oberieme mäso z rebra a vrátime späť do polievky.
Podávame s čerstvým chlebom.