Fašírka plnená brokolicou

Fašírka plnená brokolicou
Prísady
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • 1 ks menšia brokolica
  • 2 ks vajcia
  • 1 ks rožok (z predchádzajúceho dňa)
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL pikantného kečupu
  • 1 čl worcesterskej omáčky
  • 1 čl dijonskej horčice
  • sušený majorán
  • kurkuma
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 čl mletej červenej papriky
  • 1 PL nasekanej petržlenovej vňate
  • olivový olej s príchuťou čili na potretie
  • mleté čierne korenie
  • soľ
Postup

Brokolicu umyjeme a v mierne osolenej vode varíme asi 6 minút. Scedíme a opláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať.

Rožok nakrájame na menšie kocky a v troške vody necháme chvíľu rozmočiť. Vmiešame do mletého mäsa, pridáme vajcia, dochutíme sójovou a worcesterskou omáčkou, kečupom, horčicou, majoránom, kurkumou, pretlačeným cesnakom, mletou paprikou, soľou a korením. Dobre vymiešame a necháme pol hodiny postáť. Potom primiešame nasekanú petržlenovú vňať.

Rúru vyhrejeme na 190 °C. Formu vystelieme alobalom tak, aby po bokoch formy prečnieval. Potrieme olejom a navrstvíme polovicu mäsovej zmesi. Dobre utlačíme a naukladáme ružičky brokolice (kvôli konečnému efektu najlepšie po výške). Navrstvíme zvyšnú časť mäsovej zmesi, zľahka utlačíme a prikryjeme prečnievajúcim alobalom.

Fašírku pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút. Potom alobal odokryjeme, teplotu v rúre zvýšime na 200 °C a pečieme ešte 10 minút.

Fašírku necháme mierne vychladnúť, potom ju vyklopíme na dosku a odstránime alobal. Ostrým nožom krájame na plátky.

Podávame s chlebom alebo so zemiakovým pyré.