- 1 kg falošná hovädzia sviečková
- 50 g údená slanina
- 400 g cuketa
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotana 33%
- 2/3 PL slnečnicový olej
- 50 g strúhaného parmezánu
- 3-4 čl olivového oleja
- soľ
- čierne korenie
- zmes čerstvých alebo sušených stredomorských byliniek
- 1 čl zemiakového škrobu
Celý kus falošnej sviečkovej umyjeme, prešpikujeme slaninkou a zo všetkých strán opečieme na oleji.
Potom vložíme do tlakového hrnca, posolíme, okoreníme. Podlejeme vodou a pridáme dva celé strúčiky cesnaku. Necháme 30 - 40 minút dusiť.
Jednu väčšiu cuketu nakrájame na 1 cm hrubé kolieska a opražíme z oboch strán na troške olivového oleja. Po opražení zľahka okoreníme zmesou stredomorských sušených byliniek a posypeme strúhaným parmezánom. Nie je treba ho zapekať, na horúcej cukete sa syr rozpustí.
Potom mäso vyberieme a do výpeku pridáme zvyšný cesnak a rozmixujeme, aby bola omáčka vláčne krémová.
Mäso servírujeme nakrájané na plátky spolu s kolieskami parmezánovej cukety. Podávame s opečenými zemiačikmi alebo zemiakovou kašou.