Enchiladas plnené kuracím mäsom

 Enchiladas plnené kuracím mäsom
Prísady
  • 0,5 kg kuracie prsia
  • 3 ks cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 3 stonky stonkový zeler
  • 0,5 kg cherry paradajky
  • 1 ks konzerva fazule červenej
  • jalapeňos papričky
  • 1 ks pasírované paradajky
  • 200 g mozarella
  • 1 hrsť baby špenát
  • 10 ks tortilly
  • rastlinný olej
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • sušené oregano
  • sušený tymián
  • nové korenie
  • 1 kelímok kyslá smotana
  • 2 šálky hladkej múky
  • 0,5 šálky vlažnej vody
  • 0,5 čl soľ
  • 50 g bravč.masť
Postup

Cibuľku si nakrájame na tenké plátky a na troške oleja opražíme v hlbokej panvici. Neskôr pridáme nakrájaný cesnak a stonkový zeler.

Keď sa zmes opraží do zlatista pridáme mäso nakrájané na malé kocky. Mäso orestujeme, okoreníme čiernym korením a soľou. Pridáme na jemno nastrúhanú väčšiu mrkvu alebo dve menšie. Zatiaľ si pripravíme všetky ostatné ingrediencie.

Keď je mäso hotové, pridáme prekrojené cherry rajčiny a chvíľku necháme na ohni. Keď zmäknú, pridáme pasírované paradajky a plechovku červených fazúľ aj so slaným nálevom. Následne zmiešame všetky korenia - tymián, oregano a pod. Zmes korenia pridáme do panvice spolu s jalapeňos či čerstvými bylinky ako petržlen či špenát.

Zakiaľ sa nám zmes dusí, pripravíme si tortilly. Môžeme použiť kupované alebo si vyrobiť chutnejšie domáce.

Potom predhrejeme rúru na 200°C a pripravíme si zapekaciu nádobu. Do nej najprv nalejeme časť zmesi, snažíme sa nabrať len rajčinovú omáčku bez mäsa. Tortillu naplníme hustou zmesou, tak aby v nej nebolo príliš veľa omáčky, tú použijeme na zalievanie.

Vnútro tortilly posypeme syrom a zabalíme, okraje necháme otvorené, a následne vložíme do pripravenej nádoby.

Postup opakujeme, zmes by mala vystačiť na 10 menších tortíll. zvyšnú omáčku použijeme na poliatie. Následne dáme enchiladas zapekať na 15min.

Nakoniec posypeme syrom, ktorý necháme rozpustiť a skvelé enchiladas je na svete. Podávame s kyslou smotanou, jogurtom alebo šalátom.

"Domáce tortilly: Z hladkej múky,vlažnej vody,bravč.masti a soli v miske rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Cesto rozdelíme na 10-12 častí a každú rozvaľkáme na zľahka pomúčenej doske do tvaru kruhu. Na pečenie tortíl je najlepšie používať panvicu s hrubším dnom, riadne predhriatu. Placky pečenie na suchej panvici z každej strany približne 10 sekúnd."