Prísady
- 0.5 kg hovädzie držky
- 20 g masti
- 20 g hladkej múky
- 40 g cibule
- paprika sladká červená mletá
- 2 strúčiky cesnaku
- majorán
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup
Očistené, dobre umyté a v soli vypraté držky vložíme do väčšieho množstva studenej vody a varíme pol hodiny.
Vodu zlejeme a držky vložíme znova do hrnca so studenou vodou a varíme pol hodiny. Varíme 3 až 4 hodiny, aby boli mäkké. Výhodné je variť ich v tlakovom hrnci primerane kratší čas.
Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, ktorú popražíme s posekanou cibuľou. Pridáme mletú červenú papriku, zalejeme vodou a povaríme.
Pridáme majorán, čierne korenie, rozotrený cesnak, držky pokrájané na rezance a za občasného miešania dovaríme.
Podávame so slanými rožkami alebo s chlebom.