Držková polievka

Držková polievka
Prísady
  • 0.5 kg hovädzie držky
  • 20 g masti
  • 20 g hladkej múky
  • 40 g cibule
  • paprika sladká červená mletá
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majorán
  • mleté čierne korenie
  • soľ
Postup

Očistené, dobre umyté a v soli vypraté držky vložíme do väčšieho množstva studenej vody a varíme pol hodiny.

Vodu zlejeme a držky vložíme znova do hrnca so studenou vodou a varíme pol hodiny.  Varíme 3 až 4 hodiny, aby boli mäkké. Výhodné je variť ich v tlakovom hrnci primerane kratší čas. 

Z masti a múky pripravíme ružovú zápražku, ktorú popražíme s posekanou cibuľou. Pridáme mletú červenú papriku, zalejeme vodou a povaríme. 

Pridáme majorán, čierne korenie, rozotrený cesnak, držky pokrájané na rezance a za občasného miešania dovaríme. 

Podávame so slanými rožkami alebo s chlebom.