Domáca tlačenka v žalúdku

Domáca tlačenka v žalúdku
Prísady
  • voda
  • 30 g soli
  • mleté čierne korenie
  • majorán
  • vývar z vnútorností, hlavy a kože
  • 1 kg bravčovej hlavy
  • 0.3 kg bravčový jazyk
  • 0.5 kg bravčové srdce
  • 0.2 kg bravčové kože
  • 0.5 kg bravčový žalúdok
Postup

Umyté mäso uvaríme v osolenej vode. Vyberieme z vývaru a necháme vychladnúť.

Po vychladnutí nakrájame na väčšie kocky, dáme do misy. Pridáme čierne korenie, rozotretý cesnak, majorán. Posolíme, zalejeme trochou vývaru a dobre premiešame.

Zmesou naplníme čistý, dobre umytý žalúdok. Otvor zaviažeme špagátom, alebo pospájame drevenými špajľami. Žalúdok nesmieme priveľmi naplniť, lebo by tlačenka mohla pri varení prasknúť.

Varíme v čistej vode asi hodinu. Uvarenú tlačenku vyberieme, vložíme medzi dve dosky, zaťažíme a necháme vychladnúť

Podávame s korením, nakrájanou cibuľou, pokvapkanú octom, alebo citrónovou šťavou.