- 1500 g mäso z diviaka
- 500 g koreňová zelenina (mrkva, peržlen, zeler)
- 50 g údená slanina
- 200 g cibuľa
- 2 ks citrón
- 300 ml červené víno
- 100 g šípkový džem
- 100 g bravčová masť
- 5 g korenie na divinu
- 30 g soľ
- 50 g maslo
Mäso je dobré pred prípravou namarinovať. Najskôr si teda pripravíme marinádu. Do hrnca dáme variť vodu s octom a všetky koreniny. Očistíme jeden zeler, tri mrkvy a dva petržleny. Zeleninu nakrájame na kolieska, alebo tenšie plátky a pridáme do hrnca. Očistíme cibuľu, nakrájame ju na lupienky a jeden citrón na štvrtiny. Prihodíme do hrnca. Povaríme asi 15 minút a necháme poriadne vychladnúť.
Potom mäso osolíme a vložíme do pekáča. Zalejeme vychladnutou marinádou a priklopíme vrchnákom. Odložíme do chladničky, najlepšie na dva dni. Medzitým mäso párkrát v marináde otočíme.
Obyčajnú údenú slaninu nakrájame na dlhé paličky a dáme ich na chvíľku do mrazničky zmraziť. Nebudú sa potom pri špikovaní ohýbať. Dlhým úzkym nožom narežeme šikmými rezmi po vlákne otvory, kde vsunieme paličky tuhej slaniny.
Slaninou prešpikované mäso opečieme zo všetkých strán na orestovanej cibuli na masti. Mäso vyberieme, dáme bokom a do výpeku pridáme zvyšnú nastrúhanú mrkvu, zeler a petržlen.
Zeleninu restujeme, miešame, pokým nezmäkne a neskaramelizuje. Až potom pridáme nazad mäso. Pridáme aj kožku zo slaniny pre vôňu, očistené na kolieska nakrájané citróny a korenie na divinu - bobkový list, jalovec a nové korenie. Podlejeme vínom, dolejeme vývarom (asi liter), zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry piecť aspoň na dve hodiny.
Po upečení je mäso mäkké a omáčka jemná. Mäso vyberieme a omáčku prepasírujeme do druhého hrnca za pomoci jemného sitka a varechy.
Do omáčky pridáme tri lyžice šípkového džemu, premiešame, prevaríme a odstavíme. Napokon vmiešame kúsok masla na zjemnenie. Múkou ani ničím omáčku nezahusťujeme, zelenina s cibuľou ju zahustia dostatočne.
Podávame s karlovarskými knedľami.