Bravčové ragú

Bravčové ragú
Prísady
  • 800 g bravčové stehno alebo pliecko
  • 700 ml vývar
  • 300 ml mrkvová šťava
  • 400 g mrkva
  • 1 ks cibuľa
  • 100 g hrášok lúpaný mrazený
  • 100 g maslo
  • jarná cibuľka
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • celá rasca
  • 2 PL olej
  • hladká múka na zahustenie
Postup

Umyté a osušené mäso nakrájame na kocky, ochutíme soľou, korením a poprášime hladkou múkou. Opečieme ich do zlatohneda na panvici s rozpáleným olejom.

Do hrnca s rozpáleným olejom pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, rascu, ktorú sme predtým rozdrvili v mažiari, hrášok a mrkvu nakrájanú na menšie kúsky. Chvíľu spolu restujeme a potom podlejeme mrkvovou šťavou.

Keď je mäso orestované, stiahneme ho z ohňa, podlejeme trochou vývaru a preložíme do hrnca k základu. Prilejeme ešte trochu vývaru, aby bolo mäso ponorené. Dusíme pod pokrievkou približne 45 minút domäkka. Chvíľu pred dokončením primiešame maslo, čím sa omáčka zjemní a zahustí.

Asi 1/3 zelenej časti lahôdkovej cibuľky nasekáme a pridáme k mäsu. Zvyšnú lahôdkovú cibuľku orestujeme vcelku na panvici s olejom, osolíme a okoreníme.

Podávame v hlbšom tanieri alebo miske s orestovanou lahôdkovou cibuľkou,varenou ryžou, zemiakovou kašou alebo varenými či pečenými zemiakmi.