- soľ
- rasca
- 10 strčikov cesnaku
- 3 cibule
- 1 ks bravčové plece v celku s kosťou a kožou
- mleté čierne korenie
Základom tejto úpravy je bravčové pliecko vcelku s kosťou a kožou. Takúto úpravu bežne nekúpite, ale v našom e-shope je možné si ho objednať (pri bravčovom pliecku uveďte do poznámky požiadavku na takúto úpravu). Výhodou pečenia pliecka v celku je, že mäso pri takejto úprave ostáva pod kožou šťavnaté, nevysúša sa a výborne chutí aj za studena.
Priemerná hmotnosť takéhoto pliecka je asi 3 - 4,5 kg , čo postačí pre 8-10 ľudí. Pri výbere pliecka môžete pokojne zvoliť aj mastnejšie kusy s hrubšou vrstvou podkožného tuku. Tuk sa vytopí a mäsko bude šťavnatejšie.
V miske si pripravte zmes korenín a soli. Rozotrite ju po celom pliecku zo všetkých strán a do všetkých záhybov. Ak použijete čerstvý cesnak, nakrájajte strúčiky na polovičky a tie poukladajte do záhybov a na povrch kože, podobne aj hrubšie kolieska čer
Mäso vložte do väčšieho a hlbšieho pekáča, kožou navrch a dajte do rúry predhriatej na 250°C. Asi po 20 min. znížte teplotu na 150°C.
Doba pečenia závisí od celkovej hmotnosti, každý kg váhy približne 75 min.
Pekáč počas pečenia niekoľkokrát v rúre otočte, ale mäso neprevracajte. Podlievajte malým množstvom vody. Pod chrumkavou zlatohnedou kožou by malo byť mäsko úplne krehké a samo sa oddeľovať od kosti.
Podávajte teplé s pečenými zemiakmi alebo iba s chlebom.
Kusy mäsa od kosti alebo kusy, ktoré sa vám nepodarí nakrájať na pravidelné plátky, potrhajte a môžete ich použiť ako mäso do plnenej žemle alebo surovinu do omelety či zeleninového šalátu.
Vynikajúcim doplnkom pečeného pliecka je dressing podľa vašej chuti - cesnakový, pálivý... *