Boršč

Boršč
Prísady
  • 0.3 kg bravčového mäsa (plece,stehno)
  • 0.3 kg hovädzieho mäsa
  • 1 petržlen
  • 1 menší kaleráb
  • 5 zemiakov
  • 1 paradajkový pretlak
  • 2 celé strúčiky cesnaku
  • 1 hlávku kapusty
  • 0.5 hlávky kelu
  • 1 červenú repu
  • 1.2–1.5 l vývaru
  • soľ
  • celú rascu
  • vegetu
  • mleté čierne korenie
  • 1 čl octu
  • kyslú smotanu na ozdobenie
  • 2 veľké mrkvy
  • 2 veľké cibule
Postup

Olúpané cibule posekáme nadrobno. Nahrubo nastrúhame mrkvu, petržlen a kaleráb. Kapustu s kelom pokrájame na rezance.

V miske zeleninu spolu zmiešame, osolíme, posypeme celou rascou a necháme 15 minút odstáť. Potom ju preložíme do väčšieho hrnca, prilejeme liter vývaru, pridáme nakrájanú červenú repu, celé strúčiky cesnaku, paradajkový pretlak a na miernom ohni pomaly va

Očistené zemiaky pokrájame na kocky a po 30 minútach varenia pridáme do hrnca. Podľa potreby prilievame zvyšný vývar a spolu varíme do zmäknutia.

Hovädzie a bravčové mäso nakrájame na menšie kúsky. Do osolenej vody dáme variť najskôr hovädzie mäso. Asi v polovici varenia pridáme nakrájané bravčové mäso a varíme do zmäknutia.

Uvarenú zeleninu ochutíme vegetou, mletým čiernym korením, pridáme kúsky uvareného mäsa a spolu krátko povaríme.

Pred servírovaním môžeme podľa potreby ochutiť octom a jednotlivé porcie ozdobiť kyslou smotanou.