Hneď na začiatku by som sa chcela veľmi pekne poďakovať tímu Modrého koníka, ako aj službe Mäsodomov, že som bola medzi tými šťastnými a dostala som príležitosť túto výbornú službu otestovať Priznám sa, že o službe Mäsodomov som sa prvýkrát dozvedela až práve tu na Modrom koníkovi, pri zverejnení výzvy na prihlásenie sa na testovanie
Ja osobne v hypermarketoch ani supermarketoch mäso nekupujem, mám to šťastie, že v pešej vzdialenosti od domu mám mäsiarstvo, kde zoženiem rôzne druhy čerstvého mäsa, ale poznáte to – najlepší výber býva vždy ráno, takisto mäso je vtedy najčerstvejšie, keďže nie je dlho vyložené na pulte, no nie vždy sa mi podarí v tomto čase ísť nakúpiť a okrem toho – nie vždy zoženiem všetko, čo potrebujem. Preto som veľmi privítala už samotné zistenie, že takáto služba ako je Mäsodomov existuje Keďže som už odmalička veľký milovník mäsa a mäsových výrobkov a môj synček ide v mojich šľapajách, rozhodla som sa skúsiť šťastie a prihlásiť sa do testovania a vyšlo to Obdržala som v správe kód, ktorý bolo potrebné zadať v objednávke a mohla som si veselo vyberať. Poďme už ale k samotnému hodnoteniu služby, a to pokiaľ ide o objednávanie tovaru, cez jeho dodanie, až po samotnú kvalitu mäsa a nevynechám ani zopár mojich receptov
1. Objednávka
Prvým mojím krokom bolo, že som si na stránke www.masodomov.sk zadala svoj okres – po kliknutí na políčko s výberom okresu sa objaví mapa Slovenskej republiky a v rámci nej sú označené všetky okresy, v ktorých je táto služba dostupná.
Okres je možné si vybrať buď priamo kliknutím na mapu alebo je možné si ho nájsť v zozname nachádzajúcom sa pod mapou. Služba Mäsodomov spolupracuje s viacerými dodávateľmi v rámci Slovenska, ich zoznam spolu s okresmi, v ktorých pôsobia, nájdete na stránke, rovnako ako ceny za dopravu a rozvozné dni.
Napríklad v Bratislave, kde som testovala službu ja, je dodávateľom Mäso – údeniny Achberger, rozvozné dni sú každý deň od pondelka až do piatka a doprava je zdarma pri objednávke nad 25 eur Ako ma dodávateľ informoval, mäsko rozvážajú vždy minimálne v čase do 17:30, ale často aj v neskorších hodinách. Po zadaní okresu ako ďalší krok odporúčam zaregistrovať sa na stránke. Ja som to neurobila, nahodila som si do košíka všetky položky, ktoré som chcela a keď už som mala všetko vybraté, prešla som do pokladne, kde sa mi vzápätí objavila možnosť vytvoriť si účet alebo prihlásiť sa, no keď som si vytvorila účet, košík sa mi vyprázdnil, všetky položky z neho zmizli a ja som ich musela do košíka nahadzovať odznovu. Toto považujem za nedostatok, ktorý je ale podľa mňa jednoduché napraviť a verím tomu, že služba Mäsodomov túto chybu v rámci skvalitňovania služieb pre svojich zákazníkov ľahko vyrieši.
Po registrácii si už môžete vyberať a pridávať si do košíka jednotlivé položky. Stránka je vytvorená veľmi prehľadne, pri mäse je vždy uvedené, v akom stave sa dodáva, či chladené alebo mrazené, máte možnosť si zvoliť, či chcete mäsko dodať vcelku alebo si ho necháte nakrájať či pomlieť, ak si vyberiete mäso s kosťou, môžete si ho nechať vykostiť.
Množstvo mäsa si môžete zvoliť buď na váhu alebo na kusy. Tu by som len chcela poukázať na jednu vec (verím, že tiež ľahko riešiteľnú) – ak si zakliknete možnosť „na kusy“, pri políčku, kde píšete množstvo, ostane stále napísané „kg“, nebola som si istá, či to číslo, ktoré zadám, budú v objednávke automaticky brať ako počet kusov, preto som stavila na istotu a vybrala som si (konkrétne pri kuracích štvrtiach) množstvo na váhu a nie na počet kusov. Podľa mňa by bolo dobré, v prípade, ak si človek pri objednávaní zvolí možnosť „na kusy“, aby sa automaticky zmenilo políčko „kg“ na „ks“, aby si bol každý istý, koľko si toho objedná.
Ak už máte vybraté všetko, čo ste chceli, prejdete do nákupného košíka, kde môžete zmeniť jednotlivé položky – tieto môžete prakticky zmeniť kedykoľvek až do momentu odoslania objednávky. Po prejdení do pokladne som dostala možnosť vybrať si, či chcem mäsko priviezť kuriérom alebo si ho osobne vyzdvihnúť na predajni, pokiaľ ide o platbu za tovar, táto je možná iba v hotovosti. Priznám sa, že v posledných rokoch platím pri nákupoch v 99% prípadov kartou, hotovosť pri sebe skoro vôbec nedržím, takže na jednej strane by mi viac vyhovovala možnosť platiť kartou, prípadne prostredníctvom platby vopred na účet, ale na druhej strane dokážem pochopiť, že mať prenosný terminál sa nie každému dodávateľovi oplatí a platba na účet vopred tiež nie je v tomto prípade možná, keďže reálna suma objednávky môže byť pri dodaní tovaru iná. Preto túto skutočnosť nepovažujem za nejaký veľký problém a človek sa podľa mňa vždy vie zariadiť tak, aby pri preberaní pri sebe tú hotovosť mal
Pri sumarizácii a odosielaní objednávky je samozrejme potrebné vyplniť svoje kontaktné údaje, v objednávke je uvedený aj najbližší rozvozný deň a máte možnosť do poznámky uviesť svoje špeciálne požiadavky – zadať si rozvozný deň, ktorý vám vyhovuje (ak v tento deň dodávateľ mäsko rozváža), môžete si zadať časový údaj, kedy preferujete doručenie, resp. kedy si doručenie neželáte a môžete uviesť svoje požiadavky aj pokiaľ ide o opracovanie, zabalenie alebo rozváženie mäsa.
2. Dodanie tovaru
Objednávku som odoslala v pondelok okolo obeda, dodávateľ ma telefonicky kontaktoval v utorok hneď ráno, aby ma informoval, že jednu položku z mojej objednávky ešte nemá na sklade, ale očakáva jej dodanie v určitom čase. Ja som si do poznámky zadala, aby mi objednávka (ak to bude možné) nebola doručovaná v čase okolo obeda (keď mi dieťa spí – to som ale neuviedla) a dodávateľ s touto informáciou automaticky počítal a dohodli sme sa na 2 časových alternatívach doručenia, a to tak, aby mi to čo najviac vyhovovalo. Dodávateľ ma informoval, že pri každej objednávke si takto hneď ráno zákazníkov obvolá, aby ich informoval o stave ich objednávky a dohodol sa s nimi na doručení. Asi po hodine mi dodávateľ volal znovu a oznámil mi, že chýbajúca položka z mojej objednávky už dorazila a práve v tej chvíli idú celú moju objednávku nachystať a povedal mi približný čas doručenia s tým, že kuriér mi ešte bude predtým volať.
Kuriér mi telefonoval približne 15-20 minút predtým, ako mi objednávku doručil a povedal mi aj presnú sumu, ktorú musím zaplatiť, čo ma veľmi potešilo, pretože som rátala s tým, že reálna suma bude trochu odlišná od tej na objednávke, keďže je jasné, že pri mäse sa človek nie vždy môže presne trafiť, aby gramáž sedela s objednávkou a ja som si aspoň mohla nachystať vopred presnú sumu a nemusela som ísť pre balíček s celou peňaženkou. Balíček mi doručil kuriér na vozidle s logom dodávateľa a aj taška, v ktorej sa moja objednávka nachádzala, mala logo dodávateľa. Kuriér bol veľmi milý a ochotný – na moje prekvapenie sa mi ponúkol, že mi tašku odnesie až k bytu, ale keďže nebola taká ťažká, jeho ponuku som zdvorilo odmietla
Po vybalení tašky som bola veľmi potešená, všetko mäsko bolo čerstvé, zabalené v mikroténových sáčkoch, objednala som si aj šunku a salámu, tieto boli zabalené v papierovom obale a ešte aj v sáčku.
Pokiaľ ide o samotnú objednávku, objednala som si:
hovädzie mäsko na polievku, kuracie štvrte, bravčové karé bez kosti, bravčovú krkovičku bez kosti (túto som si dala aj nakrájať), bravčovú pečeň, kuraciu pečeň, oravskú slaninu, morčaciu šunku Admirál a malokarpatskú salámu. Keďže som plánovala uvariť hovädzí vývar, chcela som si objednať aj špikové kosti, ale tieto boli v ponuke iba mrazené a ja mrazené mäso nikdy nekupujem, preto som sa musela zaobísť bez nich.
3. Kvalita mäsa a moje recepty
Hovädzie rebrá, hruď na polievku boli čerstvé, objednala som si kilo a prišli mi 2 kusy mäsa, uvarila som z nich hovädzí vývar, chuťovo bol výborný, škoda, že na kostiach nebolo viac mäska, ale chápem, že to sa nedá vždy ovplyvniť.
Bravčové karé bez kosti bolo tiež výborné – uvarila som z neho vklepávané (obrátené) rezne a pripravila som ich aj podľa receptu od mojich svokrovcov.
Vklepávané rezne pripravujem veľmi rada, pretože napriek tomu, že bravčové karé je dosť suché, tak pripravené na tento spôsob je výborne šťavnaté. Recept, podľa ktorého ich pripravujem, je:
mäso nakrájané na plátky naklepem, osolím, obalím v strúhanke a znovu naklepem z oboch strán. Rozšľahám si vajcia (na 6 rezňov tak 2-3 vajcia, závisí od ich veľkosti), trošku ich osolím a obalím v nich rezne, potom ich hneď sprudka vysmažím na oleji - stačí chvíľu z každej strany. Poukladám ich šikmo na plech a zalejem šťavou. Šťava pozostáva z : 200 ml horúcej vody, 1 polievková lyžica horčice, 1 polievková lyžica kečupu, 1 polievková lyžica masla, 1 polievková lyžica oleja a k tomu taká 1 zarovnaná čajová lyžička soli a 1 čajová lyžička mletého čierneho korenia. Všetko spolu zmiešam a vylejem na rezne, plech zakryjem alobalom a dám piecť na 30 minút na 220 stupňov. Potom ešte odokryjem a nechám piecť takých 5 minút a vyberiem.
Recept na mäsko podľa mojich svokrovcov:
recept je na kilo mäsa (ja používam bravčové karé, ale môže sa aj bravčové stehno, prípadne kuracie alebo morčacie prsia,väčšinou robím polovičnú dávku, takže si tomu prispôsobím množstvo ingrediencií), ČL=čajová lyžička: 5 vajec, 2 čl soli, 2 čl mletého čierneho korenia, 1 čl mletej rasce, 1 čl štiplavej papriky, 1 čl kečupu, 1 čl horčice, 1 čl vegety (ja vegetu nepoužívam,takže dávam namiesto nej trochu viac soli). Všetko spolu zmiešame, mäso nakrájame na tenšie plátky a zmiešame s pácom, necháme cez noc odležať. Mäsko opekáme na panvici na troche oleja a podávame
Bravčová krkovička bez kosti – upiekla som z nej živánsku, chuťovo bola výborná, šťavnatá, už na prvý pohľad som si povedala, že takú peknú krkovičku sa mi ešte kúpiť nepodarilo
Živánsku pripravujem tak, že dám na plech vrstvu oravskej slaninky nakrájanej na plátky (slaninka bola tiež výborná), vrstva cibule nakrájanej na kolieska, vrstva klobásy nakrájanej na kolieska, krkovička (naklepaná a nasolená) a vrstva zemiakov – tieto posolím a posypem rascou, zakryjem alobalom, pečiem 1, 5 hodiny na 200 stupňov, odokryjem a nechám pripiecť
Kuracie štvrte – pripravujem ich najčastejšie pečené so zemiakmi, ale používam ich aj na kurací perkelt alebo na dusenie so zeleninou (mäsko vždy po udusení oberám). Štvrte boli veľké, čerstvé, chuťovo výborné
Bravčová pečeň – práve tá bola pôvodne chýbajúcou položkou z mojej objednávky, prišli mi 2 obrovské kusy pečene, ktoré sa mi skoro ani na tanier nezmestili Pripravujem ju veľmi jednoducho – na rozpustenej bravčovej masti ju sprudka opekám približne 5 minút, na dochutenie používam drvenú rascu, potom ju odstavím, prikryjem pokrievkou a nechám ešte „dojsť“ Posolím až pri podávaní
Kuracia pečeň – túto používam väčšinou dusenú a zmixovanú ako plnku do domácich lokší Prípadne dusenú na cibuľke s ryžou
Morčacia šunka Admirál a malokarpatská saláma – nechala som si ich nakrájať, ale dá sa zvoliť aj možnosť dodania vcelku, oboje boli čerstvé a výborné
Čo napísať na záver? Testovanie hodnotím veľmi pozitívne, jediným jeho mínusom boli drobné problémy pri objednávaní, ktoré sa dajú určite vyriešiť. Inak nemám službe Mäsodomov vôbec čo vytknúť, dodanie, ako aj samotnú kvalitu mäsa (ktorá je v tomto prípade prvoradá) hodnotím na výbornú Túto službu určite využijem veľmi rada znovu a odporúčam ju vyskúšať aj vám