Ak máme pocit nedostatku vitamínov, automaticky siahneme po ovocí či zelenine. Akosi sa zabúda na to, že mäso je rovnako plnohodnotným zdrojom takmer všetkých druhov vitamínov, ba čo viac, ich obsah v mäse je narozdiel od zeleniny stabilný a nekolíše v závislosti od sezóny a zrelosti zeleniny. Že je mäso dobrým zdrojom proteínov a bielkovín, to vie asi každý. Vedeli ste však, že kvalitný kúsok mäsa je nabitý vitamínmi a minerálmi? Všeobecne sa dá povedať, že mäso obsahuje všetko potrebné k zdravej výžive. Ak sa budete vyhýbať nadmernej konzumácii tučných mias, nájdete v mäse vhodný zdroj vitamínov a minerálov potrebných pre zdravú výživu.
Vitamíny skupiny B
Najznámejším zdrojom vitamínov radu B je práve mäso, v ktorom sa vyskytuje vo veľkom množstve . Nie je teda potrebné ich zložito hľadať v rastlinách a zelenine, keď si môžete jednoducho dať kúsok mäsa - ich prirodzeného zdroja. Vitamíny tejto skupiny sú zastúpené vo svalovine ale aj vo vnútornostiach, najmä v pečeni.
Vitamín B1- tiamín - je obsiahnutý vo všetkých druhoch mäsa (obzvlášť v bravčovom a hydinovom) a prospieva nášmu srdcu a nervovému systému, reguluje látkovú premenu cukrov, rast, nervové a svalové funkcie.
Vitamín B2 – riboflavín - sa nachádza hlavne v pečienke a produktoch z nich a je potrebný pre dobrý stav kože, očí, správnu funkciu srdca a ďalších orgánov. V tele je zodpovedný za energetickú premenu. Ak nemáte radi pečienku, nie je nič jednoduchšie, ako si namiesto nej dať pečeňovú paštétu.
Vitamín B3 - niacín - sa taktiež nachádza v pečeni a pomáha energetickej premene v tele a obnove pleti. Vo veľkých dávkach rozťahuje cievy, preto je odporúčaný pri vysokom tlaku.
Vitamín B5 - kyselina pantoténová - zlepšuje kvalitu kože, vlasov i nechtov. Je potrebný pre vstrebávanie sacharidov a lipidov. Nájdeme ho v kuracom a hovädzom mäse, obzvlášť vo vnútornostiach.
Vitamín B6 – pyridoxín - nájdeme v mäse, hlavne hovädzom, a pečienke. Je potrebný pre zdravý nervový systém a funkciu krvného obehu. Väčšie dávky sa odporúčajú pri chudokrvnosti.
Vitamín B9 - kyselina listová- je potrebný pre tvorbu krvi a nevyhnutný pre tehotné ženy. Že sa nachádza v listovej zelenine, to vie asi každý, ale tušili ste, že ho nájdete aj vo vnútornostiach?
Vitamín B12 – kobalamín – je mimoriadne dôležitý, nachádza sa iba v potravinách živočíšneho pôvodu (napr. mäso, mlieko a mliečne výrobky, vajcia a dary mora). Vitamín B12 je potrebný na tvorbu genetického materiálu, DNA, má teda v organizme viac funkcií, napríklad aj produkciu zdravej krvi a správne fungujúceho nervového systému. Obavy z nedostatku tohto vitamínu, ktorý môže zapríčiniť nervovú poruchu, sú čoraz častejšie u starších osôb, u ktorých ide o zníženú rýchlosť absorbcie a nedostatočný príjem tohto vitamínu.
Pomáha uvoľňovať energiu z jedla a je veľmi dôležitý pre tvorbu krvi. Zlepšuje aj pamäť, podporuje koncentráciu a znižuje riziko vzniku srdcových ochorení. Nájdeme ho vo všetkých druhoch mäsa.
Ostatné vitamíny v mäse
Vitamín A sa ukladá v tuku, preto ho nájdeme v tučnejších mäsách a tiež vo vnútornostiach (najmä pečienke). Je nevyhnutný pre dobrú funkciu očí a jeho nedostatok vedie ku šeroslepote. Okrem iného zlepšuje vzhľad pleti a znižuje náchylnosť k infekciám. Tento vitamín je tiež prospešný pre kvalitu zubov a kostí.
Hoci to nie je všeobecne známe, mäso obsahuje veľké množstvo vitamínu C. Dôkazom toho sú napríklad Eskimáci, ktorí sa živia takmer výlučne mäsom a rybami, a napriek tomu netrpia nedostatkom vitamínu C. Čo ale všeobecne známe je, je fakt, že vitamín C je silný antioxidant , ktorý pomáha udržiavať náš metabolizmus a imunitu v optimálnom stave.
Vitamín D je nevyhnutný pre metabolizmus vápnika, a teda pre obnovu orgánov a kostí. Nájdeme ho v červenom mäse a pečienke. Príjem vápnika bez vitamínu D má len veľmi malý efekt. Hoci si vitamín D naše telo čiastočne vyrába aj samo pri pobyte na slnku, jeho zásadným zdrojom sú práve červené mäso a pečienka.
Vitamín E je antioxidant, ktorý je nevyhnutný pre zdravie a vzhľad našej pleti. Eliminuje voľné radikály, chráni bunkové membrány pred poškodením a spomaľuje proces starnutia. Nájdeme ho vo všetkých druhoch mäsa.
Obsah vitamínu C je vo svalovine nízky, avšak vo vnútornostiach je podstatne vyšší, najmä v pečeni a krvi.
Všeobecne sa dá konštatovať, že obsah vitamínov je vyšší vo vnútornych orgánoch ako vo svalovine.Taktiež môžeme povedať, že zatiaľ čo u prežúvavcov je obsah vitamínov v mäse relatívne stály, pri monogastrických zvieratách tento obsah značne kolíše v závislosti od obsahu vitamínov v kŕmnych dávkach.
Vitamíny sú pomerne odolné voči bežným kuchynským úpravam a teda ich obsah sa tepelnou úpravou výraznejšie neznižuje.
Minerály v mäse
Zastúpenie minerálnych látok v mäse sa podľa obsahu tuku a druhu zvierťa pohybuje na úrovni 1-2 %. Väčšina minerálnych látok je rozpustná vo vode a v mäse sa nachádzajú spravidla v iónovej forme.Mäso je hlavným zdrojom železa, ktoré je tu prítomné v hemových farbivách, ako aj v iónovej forme ako ferritín. Všeobecne platí, že čím je mäso červenšie, tým viac železa obsahuje. Železo sa nachádza v rôznych potravinách, ale jediným zdrojom tzv. hémového železa je mäso a dary mora. Tento typ železa sa v organizme absorbuje oveľa ľahšie ako železo zo zeleniny a obilnín.Jeho využiteľnosť z mäsa dosahuje až 35%, zatiaľ čo z rastlinných potravín len 10%. Železo potrebujeme na produkciu zdravej krvi, ktorá prostredníctvom hemoglobínu prenáša kyslík do všetkých častí organizmu, vrátane mozgu a svalov. Pri nedostatku železa dochádza k únave, neschopnosti koncentrovať sa a k zníženej schopnosti odolávať infekciám. V rámci Európy však nedostatok železa patrí k najčastejším výživovým deficienciám. Pravidelná konzumácia mäsa je vhodným spôsobom, ako tomu zabrániť.
V súvislosti so zhoršovaním kvality životného prostredia sa objavujú tendencie označovať aj mäso za nositeľa viacerých toxických kovov najmä olova, cadmia a ortute.Faktom je, že zvýšené hladiny týchto prvkov boli zachytené najmä v obličkách a v pečeni.
Podobne ako hémové železo, aj zinok, ktorý pochádza z mäsa, sa v organizme lepšie využije ako zinok obsiahnutý v rastlinných zdrojoch. Významným a najbežnejším zdrojom tejto minerálnej látky v Európe je mäso. Zinok je potrebný pre rast a reprodukciu, ako aj na zdolávanie infekcií a liečbu poranení.
Mäso je aj významným zdrojom selénu. Obsah selénu v pôde určuje, koľko sa ho dostane do zeleného krmiva a zrna, ktorým sa kŕmia zvieratá, a teda aj do mäsa. V našom organizme sa určité bielkoviny viažu so selénom a zapájajú sa do antioxidačnej ochrany a do obnovy DNA.
V priebehu skladovania, spracovania i kuchynskej úpravy mäsa dochádza k stratám minerálnych látok vytekaním mäsovej šťavy, prípadne vylúhovaním do vody.
Živina/Energia |
Hovädzie |
Bravčové |
Jahňacie |
Kuracie (prsia) |
kcal/kJ |
108/455 |
105/443 |
117/491 |
145/607 |
Bielkoviny (g) |
22.0 |
22.0 |
20.8 |
22.2 |
Tuky (g) |
1.9 |
1.9 |
3.7 |
6.2 |
Železo (mg) |
2.1 |
1.0 |
1.6 |
1.1 |
Zinok (mg) |
4.3 |
2.4 |
2.9 |
údaje neexistujú |
Selén (µg) |
5.4 |
12.0 |
4.1 |
6.2 |
Vitamín B12 (µg) |
5.0 |
2.0 |
2.7 |
0.4 |